Mester Popular Prelucrarea lemnului - Impletituri Radauti

Toader Ignătescu

Mester Popular Prelucrarea lemnului - Impletituri Radauti reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Toader Ignătescu - Mester Popular Radauti.


Pregătită şi desfăşurată sub semnul crizei economice actuale, ediţia a VI-a a taberei de la Păltinoasa avea relativ puţine şanse să se finalizeze cu rezultatele pe care, firesc, le speră orice organizator. Periplul pe la sponsorii obişnuiţi nici nu a mai avut loc. Cu toate acestea, tabăra s-a putut desfăşura în condiţii absolut normale şi, zic eu, cu rezultate bune. Participarea numerică şi implicarea meşterilor au făcut din această ediţie un succes. În sprijinul acestei păreri vin următoarele argumente: numărul meşterilor participanţi; toţi meşterii au rămas în tabără pe întreaga perioadă şi, nu în ultimul rând, rezultatele muncii, creaţiile meşterilor.
Au participat: Vitali şi Galina Grumeza, Ştefan şi Anişoara Ciumaşu şi Natalia Cangea din Republica Moldova, Silvia Cozmîncă şi nepoţica ei Smaranda din Iaşi, Valentina Acasandrei din Iaşi, Liviu Şoptelea din Botoşani, Nucu Benţa din Fălticeni, Elena Gheorghian din Suceava, Angelica Găitan din Suceava, ucenica Silviei, şi subsemnatul.
Ca de obicei, Vitali Grumeza a lucrat mobilier de grădină care a ajuns la o frumoasă pensiune turistică din zonă, cea a lui Nicuţă şi Steluţa Boca de la Capu Câmpului. Ştefan Ciumaşu a realizat frumoase vase din lemn destinate servirii diverselor mâncăruri măiestrit gătite de soţia sa Anişoara. Galina Grumeza a lucrat tapiserie mică la gherghef, iar Natalia Cangea a realizat lucrări deosebite din papură şi fibre vegetale. În nota sa tradiţională, Silvia Cozmîncă a realizat lucrări împletite în sfoară, iar Smaranda, pe lângă lucrul cu sfoara, s-a jucat şi cu lutul, creând mici jucării din acest material. Valentina Acasandrei ne-a încântat cu frumoasele poveşti şi povestirile lui Ion Creangă, măiestrit pictate pe grupuri de linguri. Liviu Şoptelea a pictat icoane pe lemn şi o bucată dintr-un perete din cabana amfitrionului, o muncă foarte apreciată de vizitatori. Elena Gheorghian a împodobit degetele, mâinile şi gâtul doamnelor şi domnişoarelor cu inele, brăţări şi şiraguri de mărgele într-un farmec deosebit. Deşi profesoară cu multă experienţă, Angelica Găitan a fost ucenica sârguincioasă şi pricepută a Silviei Cozmîncă. Nucu Benţa şi cu mine, Toader, am lucrat dintr-o cioată de aproximativ 160 ani un jilţ care va rămâne pe terasa cabanei întrucât nu încape pe uşa acesteia.
Dacă ziua de luni, 12 iulie, a început cu o ploaie prevestitoare de belşug, zilele celelalte au fost foarte frumoase şi au îndemnat la muncă, astfel încât obiectivele taberei au fost integral îndeplinite. Părerea participanţilor, dar nu numai a lor, ci şi a vizitatorilor şi a ziariştilor prezenţi la tabără: a fost cea mai reuşită ediţie de până acum, fapt ce ne îndeamnă ca, dacă Bunul Dumnezeu ne va îngădui, să ne gândim şi la ediţia a VII-a

Produse si Servicii

  • prelucrarea lemnului
  • mic mobilier

Galerie foto