Mester Popular Prelucrarea lemnului - Impletituri Botosani

Valentin Matraş

Mester Popular Prelucrarea lemnului - Impletituri Botosani reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Valentin Matraş - Mester Popular Botosani.


Organizarea la Iaşi în octombrie 2000 a primei ediţii a Târgului Meşterilor Populari din Moldova a scos la iveală multe surprize plăcute. Au venit atunci în contact cu atmosfera unui târg meşteri populari necunoscuţi publicului amator de artă populară şi artizanat. Unul dintre meşterii lansaţi de Muzeul Etnografic al Moldovei în acel târg este şi Valentin Matraş.
Născut în vara anului 1958, într-un sat cu o bogată zestre etno-folclorică, Valentin Matraş a avut o viaţă sinuoasă. Regăsirea sa se leagă şi de redescoperirea acestui vechi meşteşug, învăţat în anii copilăriei de la unul din bunici, meşteşug din care a făcut o adevărată pasiune, mărturisind, în 2001, că motivaţia principală a confecţionării obiectelor este plăcerea.
Principalele tipuri de împletituri născocite de meşterul din Vorona sunt piesele de mobilier, în special măsuţele şi scaunele mari, cu spătar, şi coşurile, varietatea lor fiind foarte mare; menţionăm că în ultima vreme îi sunt solicitate tot mai mult coşurile şi coşuleţele ornamentale, ca şi cele pentru păstrat şi transportat ouăle încondeiate.
Valentin Matraş nu a pătruns şi nici nu-şi doreşte să pătrundă în circuitul târgurilor şi manifestărilor naţionale; aceasta este şi urmarea faptului că meşterul din Vorona încă nu a renunţat la legătura trainică pe care o are cu pământul pe care a văzut lumina zilei, agricultura şi creşterea animalelor luându-i o bună parte din timpul zilelor sale.
Cinstit, precum majoritatea consătenilor săi, recunoaşte că un rol important nu atât în deprinderea meşteşugului, cât în apropierea de breasla meşteşugarilor şi aceea a muzeografilor l-au avut moş Gheorghe Ţugui şi fiul acestuia, Gheorghiţă, cunoscuţii creatori de măşti din Vorona. Încrezător în puterea pe care o dă unirea a aderat din prima clipă la Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, fiind membru fondator al acesteia.
Soţia lui Valentin Matraş, Lucica, deşi de câţiva ani este plecată în Italia, nu uită de meşteşugul sezonier al confecţionării tradiţionale a mărţişoarelor, la fiecare sfârşit de Făurar fiind mereu prezentă la Festivalul Mărţişorului organizat de AMPM pe străvechea uliţă ieşeană ce poartă numele straşnicului Vodă Lăpuşneanu.
Meritul principal al lui Valentin Matraş, în fapt al familiei sale, este că a salvat un meşteşug pe nedrept uitat şi părăsit în majoritatea satelor din Moldova. Continuând să împletească nuielele în buna tradiţie a locului, Valentin Matraş îşi împlineşte o menire şi un destin. Domnul să-i dea sănătate şi spor!

Produse si Servicii

  • măsuţe
  • scaune
  • coşuri
  • coşuleţe ornamentale

Galerie foto