Mester Popular Cosari Oradea
Razvan Iancu
Mester Popular Cosari Oradea reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Razvan Iancu - Mester Popular Oradea.
Povestea începe în Bărăganu, unul din satele Dobrogei, în anii `60, când Ilie Iancu, pe-atunci ucenic, învață tainele meseriei de sobar de la nea’ Ion Prodan, cel care ar mai lucra și azi, deşi a trecut de 90 de ani. În 1963, după ce a adus căldura în mai multe case, Ilie a mers în satul Pantelimon, chemat să facă o sobă la nea’ Vasile Dinescu. Văzându-l cum lucrează, l-a chemat și nea’ Martinescu. Mai apoi Petrea Mogoș, Mirea Mototolea, Radu Strâmbeanu și mulți alții. Și uite-așa a venit omul în sat pentru o sobă și a plecat după 5 ani... Pe undeva pe la mijlocul anilor ’80, o doamnă l-a chemat pe nea Iancu să „se uite un pic” la soba ei. „Am auzit ca mata te pricepi. Nu știu ce are, că nu mai dă căldură. Mi-a facut-o mai demult un tinerel. N-am avut 15 ani probleme cu ea!” Și, după ce se uită un pic la soba, Ilie Iancu își recunoscu lucrătura.
Parcă și fața femeii începu să i se pară cunoscută. Și îi spuse acesteia, mustăcind: Auziți doamnă, „tinerelul” acela sunt eu, iar el e fi-miu! L-am adus să mă ajute!” În acea zi, soba femeii fu curățată și începu a dudui încălzind casa cu spor. Tot atunci a început și ucenicia lui Razvan Iancu, fiul sobarului iscusit. Ca regulă, o sobă se curăță o dată la 2 ani, pentru a da randament bun din nou. Soba femeii depașise cu succes acest termen, cu vârf și îndesat... Nea’ Iancu n-a scris niciodată anunțuri în ziar. Oamenii vin mereu la el la poartă și-l întreabă când poate să le facă soba, cuptorul, grătarul sau șemineul. A lucrat în Constanța, dar și la Dobrich – Bulgaria, Chișinău – Moldova, Lepșa – Vrancea, Sfântu Gheorghe – Delta Dunării. Între anii 1991 – 2003, onorează cu succes contractele cu Ministerul Apărării, Ministerul Învățământului, ANL Basarabi, contracte ce depășesc 100 000 unități echivalente.
Răzvan l-a ajutat și el prin vacanțe. Apoi a plecat la facultatea de construcții, apoi pe șantierele țării...
Vine o zi când te stabilești într-un loc și te cheamă cineva să faci o sobă. Razvan a făcut astfel soba la familia Zembrea din Spinuș, apoi la familia Gui din Sărand, dar și la punctul logistic Romtelecom în Oradea… Apoi l-au văzut și alții și au început să-l cheme...
Când au, din nou, ocazia să se întâlnească la o lucrare, Ilie și Răzvan Iancu îți oferă bucuria de a vedea doi meșteri în „focul creației”, care transformă sub ochii tăi un morman de cahle, cărămizi și lut într-un cuibar pentru un foc strașnic, numai bun să îmblânzească gerul iernii.
Logo Vesti-Povesti
De ce sobă de teracotă?Calitatea vine
din traditieCe-i încălzește
pe ei:Vă recomandăm căldurosPRETURIMagyar - English - Deutsch
Povestea continuă în zilele noastre: Nea’ Prodan a pus sculele în cui. Răzvan a devenit Maestru Sobar, calificativ acordat de ASFOCH, Asociația Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee. (www.asfoch.ro)
În cadrul ASFOCH, Răzvan dă mai departe tainele meseriei, şi construieşte împreună cu învăţăceii, rând cu rând, soba tradiţională.
Nea’ Iancu este Maestru Sobar onorific, lucrează cu aceeaşi pasiune, cu toate că a trecut de 70 de ani.
Clienţii mulţumiţi au adus, la rândul lor, alţi clienţi; Pentru a ţine pasul cu cererile, am mărit echipa cu încă un meşter. Fiu de sobar, Szilard refuză categoric orice negociere legată de calitatea lucrării. Cioplește, șlefuiește și potrivește plăcile de câte ori este nevoie până ce soba prinde forma aliniată și plăcută ochilor.
Produse si Servicii
- Sobe teracota