Mester Popular Ceramica-Olarit Horezu

Mester Popular Muschiu Constantin

Mester Popular Ceramica-Olarit Horezu reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Mester Popular Muschiu Constantin - Mester Popular Horezu.


Toate produsele pe care le expune la târgurile meşterilor populari sunt realizate de membrii familiei. Meşteşugul a fost învăţat de la bunicul lui care l-a învăţat pe tatăl lui şi care apoi şi-a învăţat copiii.

Produsele sunt cumpărate de francezi, englezi, nemţi şi chiar de ruşi. Ceramica de Horezu realizată de familia Mischiu este emblematică: cocoşul de Horezu, coada de păun, spirala vieţii (verde), şarpele casei, peştii şi pomul vieţii. Vasele sunt realizate în stil rustic şi au rol decorativ.

Costica si Maria Mischiu - mesteri ceramisti - au participat recent cu ceramica de Horezu, la targul Traditii si flori de sarbatori din Parcul Cismigiu.
La standul lor, bucurestenii au gasit si achizitionat: platouri ceramica Horezu, farfurii ceramica Horezu, castroane ceramica Horezu, urcioare, cesti si cani, ciorbalace ceramica Horezu, cani de vin, vase de miere si scrumiere. Un vas mic de ceramica de Horezu costa 3, 4 si 5 RON, pretul ajungand pana la 25 RON (un vas de lut mare).
"Toate au avut succes, in special scrumierele, farfuriile si ulcioarele. In iunie, voi fi prezent la Festivalul de Folclor organizat in Parcul Cismigiu", ne-a spus Costica Mischiu.
Pentru comenzi, sunati la nr. de telefon: 0744924396 si 0760475967.

Ceramica de Horezu, inclusa de UNESCO in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO a decis, in cadrul celei de-a saptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial inscrierea ceramicii romanesti de Horezu in lista Patrimoniului cultural imaterial.
Astfel, potrivit UNESCO, "tehnicile, arta si cunostintele asociate ceramicii de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunitatii din Horezu si Olari; inscrierea mestesugului ceramicii de Horezu in lista reprezentativa a UNESCO ar putea contribui la cooperarea cu alti mestesugari din alte zone in scopul promovarii respectului pentru diversitate culturala si creativitate umana; masurile propuse pentru cresterea promovarii, cercetarii si transmiterii mestesugului demonstreaza angajamentul diferitelor asociatii de mestesugari si autoritati locale pentru pastrarea acestei competente; olarii din Horezu si autoritatile locale participante la procesul de nominalizare si-au dat acordul pentru o informare gratuita, prioritara si completa in vederea inscrierii acestui element in patrimoniul UNESCO; mestesugul ceramicii de Horezu este inclus in mostenirea culturala intangibila a Romaniei, aflata sub autoritatea Comisiei Nationale pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, iar cei ce il promoveaza si il practica au oferit informatii pe toata durata pregatirilor".

Galerie foto