Arta incondeiatului

Incondeierea oualelor este o tehnica populara, care transforma oul intr-o opera de arta, si se realizezea in mai multe etape:

1. se folosesc oua proaspete. Pentru a le verifica daca sunt vechi trebuie sa le scufundati in apa (ouale proaspete se vor duce la fund, iar ouale vechi se vor ridica la suprafata);

2. se aleg oua mari si frumoase, cu coaja groasa si fara denivelari;

3. Trebuie spalate usor sa nu se sparga cu apa calda si otet pentru a "prinde" vopseaua uniform, fara pete;

4. se aseaza ouale in pozitie orizontala intr-un vas cu apa pentru a se alege bula de aer pe margine, nu la capete;

5. ouale se fierb la foc domol pentru a nu plezni coaja;

6. se prepara vopselele din plante sau produse de industrie chimica, fiecare culoare intr-un vas curat;

7. se confectioneaza chisita sau festeleul (cele mai vechi "condeie" au fost lumanarea, cu al carui capat incins la foc se desenau pe ou anumite semne), pana de gasca care avea rolul cornului de ornat al olarului, pensula sau penita.

Pentru inceput delimitati zonelor de culoare cu tus negru. Cea mai cunoscuta tehnica este cea a impistruirii cu ceara, foarte complexa si foarte greu de realizat. Se utilizeaza chisita cu fir de par, cit si cea din tabla de alama foarte fina.

8. se topeste ceara de albine in care se adauga, ca adjuvant, putin carbune pisat;

9. se incondeieaza ouale cu motive ornamentale sau florale;

10. oul incondeiat se introduc in vasul cu vopsea pentru colorarea fondului;

11. se scot ouale si se sterg urmele de ceara care lasa in locul lor desenul alb. Aceasta este incondeierea monocroma;

Realizarea de oua marmorate

La realizarea oualelor marmorate aveti nevoie de foi de ceapa rosie si alba, iarba, marar si patrunjel, vopsea de oua si putina untura. Trebuie sa umeziti ouale si sa le treceti prin amestecul de foi de ceapa rosie si alba, fire de iarba, marar si patrunjel, dar care trebuie tocate marunt, si dupa aceea sa le bagati intr-un stramp, dupa care le fierbeti 10 minute. In trecut procesul se oprea in acest moment, dar in zilele noastre puteti sa bagati ouale si in vopsea de orice culoare doriti (rosie, albastra, bleumarin, verde sau turcoaz).La sfarsit ouale se scot din stramb si se sterg cu untura.

Incondeierea oualelor cu ceara

Dupa ce fierbeti ouale, le lasati putin sa se raceasca. Intre timp puneti ceara de albine intr-o cutiuta de tabla si puneti-o pe foc mic, astfel incat sa fie in permanenta in stare lichida atunci cand o folositi. Dupa ce ati facut modelul dorit cu ceara, lasati ouale cateva minute, pana considerati ca s-a uscat ceara, dupa care puteti baga ouale in vopsea rosie sau in orice alta culoare doriti. Astfel veti observa ca pe ou ramane modelul din ceara desenat cu condeiul sau cu un instrument cu varful foarte ascutit. O alta metoda mai noua este aceea de a folosi I loc de ceara de albine scoth lipit pe oua in diferite modele si dezlipit dupa ce are loc vopsirea oualelor.

Cum obtinem oua bicolore

Prima data vopsiti ouale intr-o culoare deschisa si lasati-le sa se usuce, dar fara sa le ungeti cu nimic. Dupa ce s-au uscat tineti oul dintr-o margine si bagati-l in alta culoare pana la jumatate. Dupa aceea scuturati-l pana se realizeaza trecerea de la o culoare la alta. Dupa ce s-a uscat si aceasta vopsea veti avea niste oua bicolore minunate.

Vopsea de oua naturala

Pentru cine vrea sa foloseasca numai ingediente naturale poate vopsi ouale si cu vopsea obtinuta numai din plante.

Pentru un design extraordinar aveti nevoie de un cos si de cateva fire de grau proaspete. Asezati oale intr-un cos de rachita, cu paie uscate pe fund si pe margini. Asezati ouale frumos in cos, astfel incat sa fie o imagine cat mai colorata si dupa aceea bagati firele de grau printre oua. Invitatii vor fi foarte incantati de acest aranjament si cu siguranta veti primi laude.

La noi in tara, incondeierea oualelor a devenit o adevarata arta. Fiecare zona a tarii are modele sale de oua, iar acestea reprezinta un adevarat cod religios, moral, patriotic, estetic.

Daca privim indelung un ou incondeiat, el ne va transimite bucurie, uimire, smerenie, impacare, pentru ca in ornamentatia lui, de fapt, se opereaza cu simboluri (soare, luna, cruce, etc.), cu modele din natura (plante, animale, obiecte casnice) si cu modele de tesaturi populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.

Cu toata admiratia si simpatia pentru aceste opere de arta, ne multumim si ne bucuram de spiritul Sfintelor Sarbatori de Pasti cu simbolul oualor rosii, galbene, verzi pregatite in bucataria noastra.