Mester Popular Prelucrarea lemnului - Impletituri Dumbraveni

Vasile Ioniţă

Mester Popular Prelucrarea lemnului - Impletituri Dumbraveni reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Vasile Ioniţă - Mester Popular Dumbraveni.


„IN CRUCE SALUS” - „În cruce este salvarea, mântuirea”, zice latinul. Poporul român, creştin de la formarea sa, a văzut în cruce mai mult decât un simbol al creştinismului. A văzut în cruce „Înălţimea, Adâncimea, Lăţimea şi Lungimea iubirii lui Dumnezeu”. Prelungind laturile crucii, obţinem coordonatele universului creat de Dumnezeu. Crucea, ca semn al lui Hristos, a devenit şi semnul creştinilor.
De fapt, înălţând o cruce se ridica către cer o scară, o „coloană a cerului” (cum o numea, frumos şi inspirat, etnologul Romulus Vulcănescu), din nevoia omului de a fi mereu aproape de Dumnezeu, dar mai ales din dorinţa de a sacraliza spaţiul, locul în care vieţuieşte.
Denumite generic „troiţe”, crucile erau ridicate în memoria eroilor căzuţi în războaie, la răscrucile drumurilor, la fântâni şi la hotare importante, pe dealuri sau la intrarea în sate. Majoritatea erau construite din lemn. Căldura şi modulaţiile aparte ale acestui material ancestral au făcut şi fac ca sculptorii sau meşterii lemnari să realizeze adevărate minuni de frumuseţe artistică, monumente care, adesea, îi determină pe semenii creştini să se oprească o clipă în loc şi să „înalţe” propria lor cruce şi propria lor rugăciune.

Produse si Servicii

  • troite monumentale
  • prelucrarea lemnului

Galerie foto