Mester Popular Handmade Suceava

Mester popular Cristina Ecaterina Niga

Mester Popular Handmade Suceava reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Mester popular Cristina Ecaterina Niga - Mester Popular Suceava.


Incondeiez oua de vreo douazeci de ani si imi place foarte mult ceea ce fac.

Exista o traditie a incondeierii oualor in zona Sucevei?

La noi in nord este o traditie. Incondeiez oua de vreo douazeci de ani si imi place foarte mult ceea ce fac. Am invatat modele  vechi, batranesti pe care le faceau bunicile noastre.

La inceput modelele erau mai simple. Se desena o frunza de stejar, o vartelnita, o grebla,  cam ce lucruri aveau pe langa casa. Dar mai tarziu, din dorinta de a iesi bine si a fi mai frumos au inceput sa se deseneze flori, romburi si diferite modele care la un moment dat au ajuns foarte complicate si dichisite. La noi in sat, in Paltinu, se incondeiaza oua de multi ani si acum aceasta traditie a luat amploare. Lucreaza foarte multe femei. Mai sunt cateva sate in judetul Suceava unde se lucreaza: la Brodina, la Ulma, la Moldovita, la Ciocanesti si poate cateva sate pe langa ele, in rest se lucreaza oua simple, care noi, le spunem oua rosii pentru mancare. Si-n alte zone din tara se pastreaza traditia, dar se deseneaza modele mai simple, cu o frunza de stejar, cu cateva mici forme nu asa spectaculoase ca la noi.

Cum se incondeiaza un ou?

Mai demult se lucra pe oul plin, acum mai nou le golim. Prima data facem o gaura in ou si suflam continutul din el. Cu o seringa se sufla aer pentru a putea goli oul. Se spala oul in interior si apoi se pune la uscat. Se lucreaza cu un condei, care se numeste chisita. La inceput se lucreaza pe oul alb cu ceara. Ca sa ramana alb trebuie acoperit cu ceara. Ceara separa culorile, sub ceara nu mai prinde. Urmatoarea etapa este cea in care…

 

Galerie foto