Mester Popular Feronerie Iasi

Doina Jităreanu

Mester Popular Feronerie Iasi reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Doina Jităreanu - Mester Popular Iasi.


Doina Jităreanu a trăit mai multă vreme sub vraja mării, dar şi sub vrajba oamenilor. La un moment dat, familia ei a hotărât  că tot baştina este locul ideal de trăire a vieţii. Reîntoarsă pe vatra moşilor şi strămoşilor, a început, alături de regretatul ei soţ, o mică afacere în care feroneria are un loc special. Legătura cu meşteşugul tradiţional o are în sânge, însă i-au lipsit o vreme contactele dătătoare de speranţe, precum şi sfatul unor oameni pricepuţi. Întâlnirile acestea s-au produs în iarna anului 2007 şi au început de atunci să dea roade.
Cred că nu greşim dacă vom spune că Doina Jităreanu pune suflet, mult suflet, şi pasiune în obiectele cărora le dă viaţă undeva într-un atelier din apropierea Iaşilor, la Lunca Cetăţuii. Principalul obiect tradiţional în care Doina Jităreanu îşi exprimă forţa creatoare este sfeşnicul. Acesta este realizat într-o mulţime de forme decorative, toate foarte apropiate de canoanele feroneriei arhaice, în tehnici tradiţionale. Efectul asupra privitorilor este unul cu totul benefic, lumânarea găsindu-şi odihna binecuvântată pe astfel de sfeşnice. La capitolul obiecte cvasi-tradiţionale, menţionăm şi şnururile bicolore (alb şi roşu) pe care le pregăteşte cu migală Doina Jităreanu (împreună cu sora ei, Eugenia Covalciuc) în preajma sărbătorii Mărţişorului, şnururi ce au o mare căutare printre amatorii de talismane arhaice.
Afirmam cândva despre femeia care în 2012 a împlinit cinci decenii de viaţă că dovedeşte o disponibilitatea exemplară înspre ajutorarea celorlalţi, că preţuieşte valorilor tradiţionale, că bonomia şi omenia ei  transpar la fiecare pas, dar şi că are o seriozitatea aproape nemţească. Ei bine, în ciuda necazurilor care au venit peste ea în ultima vreme, Doina Jităreanu a rămas fidelă acestor adevărate principii de viaţă, iar asociaţia noastră se mândreşte cu faptul că are în rândurile sale astfel de oameni aparte, oameni pe care se poate conta oricând şi oriunde!
La Mulţi şi Binecuvântaţi Ani Doamna Doina!

Produse si Servicii

  • obiecte cvasi-tradiţionale

Galerie foto