Mester Popular Costume-Tesaturi Sfantu Gheorghe

Istvan Kovacs

Mester Popular Costume-Tesaturi Sfantu Gheorghe reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Istvan Kovacs - Mester Popular Sfantu Gheorghe.


M-am născut în comuna Remetea din judeţul Harghita. După o muncă de creaţie de peste şapte ani, am simţit nevoia să editez un catalog de rochii populare stilizate. În munca mea nu am avut niciodată în vedere aspectul comercial al creaţiei mele, poate că acest fapt a contribuit ca până în acest moment nu am prezentat modelele create de mine într-un catalog. Fiecare model, unicat, reprezintă ceva pentru creator, acestea fiind cumpărate şi duse în lumea largă; astfel creatorului nu-i mai rămâne nimic în afara senzaţiei de mulţumire şi satisfacţie profesională. De aceea necesitatea păstrării imaginii creaţiei este în primul rând sentimental-artistică şi mai apoi profesională şi comercială.

Creez rochii populare stilizate. De ce sunt stilizate? Pentru că sunt moderne, lejere, comode, sănătoase şi pot fi purtate atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la evenimente festive. Consider că am reuşit cu succes să îmbin în rochiile mele valorile populare cu aspectul modern al lumii de astăzi. În lumea modernă a blugilor, a raiaţilor şi a ţesăturilor sintetice, din ce în ce mai mulţi semeni de-ai noştri realizează frumuseţea şi utilitatea acestui stil vestimentar.

De ce sunt populare? Pentru că materialele din care lucrez sunt naturale (in crud, cânepă şi pâslă) şi pentru că elementele de împodobire sunt realizate manual (dantele, broderii, pâslă). Motivele decorative sunt inspirate din creaţia populară din mai multe regiuni (ale ţării şi ale Europei).

Nu închei înainte de a-mi exprima stima şi mulţumirea faţă de toţi artiştii populari cu care am colaborat în ultimii ani, fără de care aceste tradiţii nu ar fi existat. Sper ca prin munca mea să contribui şi eu, alături de soţul meu, la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor vestimentare de odinioară, obiceiuri însufleţite de strămoşii noştri!

Produse si Servicii

Tesaturi port etno