Mester Popular Ceramica-Olarit Sacel

Burnar Tanase

Mester Popular Ceramica-Olarit Sacel reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Burnar Tanase - Mester Popular Sacel.


Pe str. Valea Bistriţei la nr. 362 locuiește familia Tănase Burnar, descendenţi ai celebrului Tănase Cocean şi-ai strămoşilor acestuia. Un cuptor (vechi de peste cinci secole) de ars oale de lut şi obiecte decorative dar şi jucării plămădite din argila grasă, sur-vânătă, de Săcel se află la subsolul atelierului.
O etajeră cât un perete oferă vizitatorilor, frecvent de pe alte meleaguri, o largă paletă de obiecte ceramice neglazurate, totuşi capabile să reţină apa (în cazul ulcelelor, oalelor pentru fiert sarmale, vazelor şi glastrelor pentru flori).
Modestele decoraţiuni ce aduc unor înalte cardiograme maron-întunecate sunt şlefuite după uscare (aceasta durează circa 2-3 săpt) cu o banală piatră dură de râu, abia apoi puse la copt două zile, cu foc permanent susţinut. În subsol, alături de cuptor dar şi pe stâlpii de lemn patinaţi de fum, ca şi pe pervazurile ferestrelor mici, ori atârnate de grinzile afumate, se pot vedea articole ceramice realizate-n varii etape în acest atelier strămoşesc dar şi un jug pentru vite, un ciocan de lemn, ca un imens baros, pentru bătut lutul în scopul omogenizării şi plastifierii sale înainte de-a fi porţionat şi adus în lucru pe roata olarului, o pereche de opinci însăilate din piele de porc, artistic îngurguiate, o teslă, unelte arhaice pentru prelucratul primar al lânii aspre de oaie ţurcană precum şi un război de ţesut.
Tănase Burnar nu are 30 de ani, dar are indiscutabil un mod extrem de matur, solid şi responsabil de-a vedea lucrurile, pe deasupra un extraordinar bun simţ şi modestie.

Produse si Servicii

  • Olarit ceramica
  • Oale de lut
  • Obiecte decorative
  • Jucarii plamadite din argila grasa

Galerie foto