Mester Popular Ceramica-Olarit Curtea de Arges

Aegcoms

Mester Popular Ceramica-Olarit Curtea de Arges reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Aegcoms - Mester Popular Curtea de Arges.


ARGCOMS, Societate Cooperativa Mestesugareasca (S.C.M.) este un agent economic cu capital privat, inregistrata la Registrul Comertului sub numarul C03/48/11.11.2005, codul de inregistrare RO 157057. Sediul social se afla in Curtea de Arges, judetul Arges, str. Victoriei nr.7, iar activitatea principala conform clasificarilor din economia nationala este “Fabricarea altor produse manufacturiere (Ornamente pentru pomul de Craciun)” – CAEN 3663. Din obiectul de activitate mai fac parte ceramica traditionala decorativa si utilitara, obiecte artizanale din lemn, artizanat textil si altele complementare.
Organizatiile cooperatiste de credit (Banci populare) sau cu activitati lucrative au functionat si in Curtea de Arges intre cele doua razboaie mondiale. Ca urmare a aparitiei Codului Cooperatiei in 12 iulie 1928, cooperativele se organizeaza si lucreaza mai eficient. In Curtea de Arges se infiinteaza pentru prima data pe baze reglementate si lucrative Cooperativa Forestiera “Muntii Argesului” cu sediul in str. Negru Voda nr. 47, imobil ce se afla si astazi la aceeasi adresa, dar avand o alta destinatie si un alt detinator.
Cooperatia mestesugareasca de sine statatoare in zona, a luat fiinta in anul 1950 ca o “asociatie” de meseriasi cu ateliere individuale, constituirea acestora si forma organizatorica avand multe aspecte comune cu cooperativizarea fortata a agriculturii din anii `60.
Ca organizatie mestesugareasca exista in Curtea de Arges inca din anul 1948, sub numele de “19 Noiembrie”, succesoare fiind cooperativa Tehnica Lemnului. Pana in anul 1955 pe raza orasului, mai ia fiinta inca o cooperativa cu profil de incaltaminte, confectii si tricotaje. In acelasi an cele doua cooperative s-au unificat sub denumirea de “Unirea Mestesugarilor”.
Activitatea de ceramica este asimilata in anul 1966 “atragand” mesterii olari din cartierul cu acelasi nume, din cartierul Flamanzesti, dar si din comunele limitrofe. Aceasta este diversificata de-a lungul anilor prin largirea gamei de produse, perfectionandu-se in acelasi timp si forta de munca. O preocupare permanenta a fost si este utilarea sectiei cu echipamente moderne, performante, dar care sa pastreze si specificul traditional.
Fabrica de globuri din sticla (ornamente pentru pomul de Craciun) a luat fiinta ca urmare a solicitarii acestui produs pe piata S.U.A.
In anul 1988 se fac studii de fezabilitate pentru o noua activitate de mare serie, avand in vedere solicitarile de pe piata americana, dar si din Europa de vest. In anul 1989, in luna august se face prima livrare de globuri in SUA. De atunci si pana in prezent s-au expediat pe piata fie la export, fie pe piata interna peste 70 de milioane de unitati de globuri din sticla.
Globurile din sticla pentru pomul de Craciun sunt realizate prin modelarea sticlei, suflare la cald, pictarea-decorarea acestora facandu-se manual, inobilate cu materiale de un efect deosebit.
Incepand cu luna august 1991 cooperativa “Avantul” care a luat fiinta prin divizare in iulie 1989 din Cooperativa “Unirea Mestesugarilor”, se transforma in societate cooperativa mestesugareasca cu denumirea de ARGCOMS SOCOM, denumire sub care functioneaza si in prezent.
Intreaga traditie artizanala a zonei s-a concentrat si s-a pastrat la ARGCOMS SOCOM in domeniul ceramicii populare decorative si utilitare, in sectorul prelucrarii sticlei pentru ornamente de pom de Craciun, al confectionarii obiectelor din lemn din categoria mobilierului precum si in sectorul artizanatului textil.
Din anul 2001, societatea cooperativa ARGCOMS fuzioneaza prin absorbtie cu societatea cooperativa ARCOTIN sub aceeasi denumire ARGCOMS, preluand si obiectul de activitate al SOCOM ARCOTIN.
Pentru realizarea de contacte cu clienti (actuali si potentiali), dar si pentru promovarea produselor, ARGCOMS SOCOM desfasoara o intensa activitate de marketing, fiind o prezenta obisnuita la targurile si expozitiile de profil din tara si strainatate.
Societatea este inclusa in circuitul si topul performerilor organizatiilor cooperatiste si a obtinut numeroase diplome, cele mai recente fiind:
• “Diploma de excelenta pentru promovarea cu consecventa a artizanatului romanesc si sustinerea participarii cooperatiei mestesugaresti la targuri si expozitii” – Targul International de Bunuri de Consum – Bucuresti29.05.2002 – 03.06.2002;
• “Diploma de merit – Locul I, pentru contributia deosebita adusa la dezvoltarea si consolidarea cooperatiei mestesugaresti in productia de export ornamente pentru pomul de Craciun, ceramica – in 1998 din partea Coopertiei Mestesugaresti”;
In vederea cunoasterii produselor cat mai bine de catre clienti, societatea noastra dispunde de un catalog de produse, pliante si o pagina de prezentare pe internet: www.argcoms.ro
Consemnam participari la evenimente ca: Targul National Cooperatist, iunie 2007 organizat de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatiste, unde Argcoms S.C.M. a avut stand propriu vizat de un numar impresionant de oameni. A particpat in continuare la o serie de manifestari ale “Targului National pentru Artizanat si Mestesuguri” in editiile 2012 – 2014 organizat de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism prin Programul National Multianual pentru sustinerea Mestesugurilor si Artizanatului. Argcoms S.C.M. benefiziaza de o retea de distributie pentru piata interna ce acopera intreg cuprinsul tarii. Este de remarcat ca am fost inclusi in manifestari exceptionale si targuri internationale FIERA Bologna – Italia 1995, MACF Milano 1994 – 1997, Udine – Italia 1998 – 2000, Frankfurt – Germania 2005, Munchen – Germania 2007-2008, Nancy – Franta 2009.
In ultima vreme Argcoms S.C.M. a atras fonduri guvernamentale si europene pentru dezvoltarea mestesugurilor prin Programele de minimis, Programul privind managementul calitatii, dotarea unui laborator pentru testarea produselor ceramice. De asemenea a fost accesat “Proiectul de implementare si certificare a sistemului de management al sanatatii si sigurantei ocupationale” prin care s-au reabilitat spatiile de productie si s-au creat conditii optime de munca personalului, proiect cofinantat de Ministerul Economiei, ce s-a finalizat in luna septembrie 2010.
Datorita faptului ca in zona judetului Arges nu s-a sustinut forta de munca in unele meserii traditionale, Argcoms S.C.M. prin presedintele societatii Sandu Nichita a facut un studiu al resurselor umane in domeniul mestesugului si a gasit necesar sa atraga un program cu finantare europeana in acest domeniu prin Proiectul “Revitalizarea si dezvoltarea mestesugurilor traditionale in zona Argesului prin implicarea populatiei rurale in viata comunitatilor locale” ce face parte din Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara nr. 5 – “Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul major de interventie 5.2 “Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca”.
Din anul 2005 prin Legea nr. 1 privind organizarea si functionarea cooperatiei s-a creat cadrul legislativ necesar dezvoltarii si diversificarii cooperatiei pe cele sapte principii democratice acceptate si consacrate de Alianta Cooperatista Internationala.

Produse si Servicii

  • Ceramica traditionala cu cele doua subramuri de ceramica decorativa si ceramica de uz gospodaresc
  • Globuri din sticla pentru pomul de Craciun
  • Artizanat textil
  • Mic mobilier din lemn

Galerie foto